Er du stresset? Så husk, at du ikke er en kaktus…

Føler du dig presset og overvældet af hverdagens gøremål, deadlines, uforudsete hændelser, udfordringer, krav, forventninger? Og løber du stærkt for at nå det hele, bare for til sidst at kapitulere, når dagen er omme, indtil en ny dag begynder? – puh, jeg bliver helt forpustet bare af at tænke på det – ja, så er det på tide, du stopper op og undersøger dit “hverdagsklima”, dvs. det miljø og du befinder dig i og hvad det (og du) stiller af krav til din formåen.

Er du stresset, så er det heldigt, du ikke er en kaktus…

Tænker du allerede “øh, hvad mener hun!? – og hvad har stress at gøre med kaktusser!?” – så er du nysgerrig – og det er godt! Læs videre, så finder du logikken… (I hope 😉 )

Kaktusser er planter, der er “født med” nogle særlige egenskaber, som er gældende for selve arten og som er udviklet ift. kaktussens miljø. Kaktusser skal stå tørt og solrigt, for at overleve. De har, ligesom alt andet liv, brug for væske, men pga. deres omgivelser, har de gennem evolutionen tilpasset sig med særlige egenskaber. De har fx udviklet tykke blade, så vandet i dem fordamper langsommere – dvs. de kan overleve i længere tid, i tørke, end så mange andre planter. Kaktussen stortrives altså i ørkenhede, og mistrives i våde omgivelser.

Okay, okay.. Nok om kaktusser – det er jo ikke Journal of Evolutionary Biology(!) – men hvad har det med mennesker og stress at gøre?

Kaktussen ville dø… 

Okay, sorry, jeg fortsætter lidt endnu med de planter… Kaktussen har rødder. Den står fast. Den kan ikke flytte sig, hvis der er noget i dens miljø, som ændrer sig. Den er simpelthen dømt til at blive stående. Det vil sige, hvis det pludselig begynder at regne helt vildt, i længere tid, så kaktussen pludselig er ved at “drukne”, fordi den ikke kan fordampe vandet – så er den dømt til at kæmpe for sin overlevelse; en kamp, der er svær at vinde, når den ikke kan flytte sig fra naturens kræfter. Stakkels kaktus 🙁

Mennesket har evnen til at overleve…

Vi mennesker er også født med nogle særlige egenskaber; nogle gældende for hele arten (universelle egenskaber) og andre, som kun er gældende for den enkelte person (unikke egenskaber). Vi har altså allesammen nogle unikke egenskaber. Måske er du følsom over for støj, laktose, gluten – eller, i mit tilfælde: Drama 😉 – you get the point! Og sådan er det.

Til gengæld – i modsætning til kaktussen – så sidder du ikke fast. Du har ben og fødder, dvs. bevægelighed. Og så har du også en hjerne, der giver dig evnen til at tænke samt foretage viljestyrede handlinger – dvs. at du aktivt kan vælge at ændre på din situation.

Du er altså simpelthen født med bedre forudsætninger for at overleve, fordi du kan analysere på din tilstand og flytte dig fra omgivelser og situationer, som er farlige for dit helbred. Og du kan ligeledes bevæge dig tættere på det, der passer til dig og din personlighed; det, der udvikler dig og får dig til at trives. Du kan altså passe langt bedre på dig selv, end kaktussen kan, fordi du kan bestemme, hvor du vil være og hvad du vil lade omstændighederne byde dig.

Stresshåndtering

Det kan godt føles som om, du sidder fast i en situation – næsten ligesom kaktussen – men ofte, så handler det om et perspektivskifte, et overblik over dine omstændigheder og strategisk omprioritering. Så hvis du ikke er glad og tilfreds i din hverdag, og konstant kører på reserverne, er du simpelthen nødt til at se på dine omstændigheder og finde ud af, hvad der tapper dig for energi – ligesom kaktussen, der står i en sump – inden, du brænder sammen:

Tænk over: Hvad presser dig? Hvilken situation står du i? Føler du dig fastlås og/eller magtesløs?

Overvej: Er der noget, du kan gøre, for at fjerne dig fra presset? (er det en omorganisering, en grænsesætning, en prioriteringsliste, en håndsudrækning efter hjælp, eller måske noget femte?)

Klik her, for at læse mine tanker om at skabe en god hverdag

Du bliver stresset, når kravene overstiger dine ressourcer

Når du er stresset, står du simpelthen i en situation, hvor kravene til dig overstiger de ressourcer, du har til rådighed. Når du befinder dig i en hverdag, som du trives i (for kaktussen ville det være i en tør og solrig ørken), så har du helt naturligt mere modstandsdygtighed og rubusthed ift. at håndtere uforudsigelige hændelser (for kaktussen ville den godt kunne tåle en god omgang regn – men ikke, hvis den allerede har brugt al sin energi på at overleve, mens den stod i sumpen, som tappede den for alle ressourcer).

Så, hvis du var en kaktus, hvor ville du så stå, lige nu, i dit hverdagsliv?

One Reply to “Er du stresset? Så husk, at du ikke er en kaktus…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *